Mozaik Med

Hírek

Interjú az UTH 2019-es győztesével, Belus Tamással

Belus Tamással beszélgettünk, aki megnyerte a Salamon Ultra-Trail Hungary-t 2019-ben. 112 kilométert kellett teljesíteni, 4200 méter szintkülönbséggel. Hatalmas eredmény egy nagyszerű sportembertől, aki, ha ideje és edzésterve engedi rendszeresen kilátogat a nyíregyházi közösségi futásainkra és hivatalos edzéseinkre. Tamás jelenléte inspiráló és motiváló futóink számára.

1, Mikor kezdtél el sportolni és mit?

Gyerekkoromban egészen a középiskola végéig folyamatosan aktívan sportoltam. Sok mindenbe belekóstoltam, atletizáltam (középtáv és mezei futás, magasugrás), úsztam, kézilabdáztam és kosaraztam. Aztán fiatal felnőttként ez teljesen elmaradt és csak közel 30 évesen kezdtem megint mozogni. Akkor erősen dohányoztam és 15 kilóval voltam több mint most. Az első "edzésem" nem volt egy kilométer és már attól is teljesen kikészültem. Így kezdődött... 

2, Mikor és hol ismerkedtél meg a terepfutással és az utrafutással?

Elég hamar rákaptam a futásra ezután. Felkészültem pár hónap alatt egy félmaratonra, ami elég szenvedős lett (2 óra tizenvalahány perc). Aztán letettem a cigit és már önmagában ez nagyon sokat lendített a dolgokon. Rá egy évre futottam a bükkben az első terepmaratonom, a következő évben pedig az első ötvenest. 

3, Hogyan építetted fel magad és jutottál el odáig, hogy megnyerd 2019-ben az UTH-t?

Szép fokozatosan szereztem meg azt a gyakorlatot, jártasságot és edzettséget, amivel aztán 2016-ban lefutottam az első 100 km-től hosszabb terepversenyemet. Két éve már edző is segíti a munkámat, ami hatalmas segítség, mert így legalább ezen nem nekem kell gondolkodnom + ez attól is megóv, hogy túl sok versenyre menjek vagy a nagy akarásban sérülésekbe hajszoljam bele magam. Két éve rászántam magam, hogy leadjam az akkora már tényleg túl nagy súlyfeleslegemet, ami szintén rengeteget javított a teljesítményemen. 

4, Mesélj a versenyről. Hogyan érezted magad verseny közben? 

Az éjféli rajtnál még egész jó időnk volt, de már kora reggelre egészen meleg és párás lett a levegő, 10 után pedig elviselhetetlenné vált a hőség.

Az első 50 km-en egy lengyel sráccal haladunk együtt az élen, mögöttünk 5-10 perccel lemaradva az üldözőboly. 50-től aztán már egyedül maradtam, így kellett megküzdeni a maradék 60 km-el és főleg a nagy meleggel. A vége nagyon szenvedős lett, de addigra már olyan nagy lett az előnyöm, hogy így is elég nagy különbséggel sikerült nyernem. 

5, Hogyan telnek azóta a napjaid? Mi a következő cél?

Pár napig egyáltalán nem futottam, de mivel az UTH a legnagyobb magyar terepfutó verseny, ezért elég sok interjút kellett adnom ezalatt, meg persze sokat nyújtottam és hengereztem. A hatodik nap mentem ki egy könnyű futásra először, de persze azóta már rendesen edzek, hiszen 2 hét múlva Olaszországban az UltraDolomites 88 km-es távján fogom gyakorolni az alpesi versenyzést és főleg a bothasználatot. Augusztus végén pedig újra a TDS-en versenyzek, Franciaországban a Mont Balnc körül, 1800 kiváló futóval együtt. A verseny távja idén már 145 km és majdnem 10 000 méter lesz a szintemelkedés, úgyhogy nem lazsálhatok addig sem. Szeretnék még a tavalyi 69. helynél is előbbre végezni idén. 

6, Amikor időd engedi, akkor részt veszel az edzéseinken. Miért szeretsz hozzánk járni?

Nagyon jó közösséget hoztatok össze. Alaposak a bemelegítések és a végén a nyújtás. A feladatos részeken pedig egész jól tudjuk húzni és biztatni egymást, így mindenki könnyebben kihozza magából a maximumot, még én is.

Szeretem, hogy kezdők és gyakorlottabb futók, fiatalok és idősebbek együtt hódolnak itt a közös szenvedélyüknek. Sokan kérdezgetnek engem erről-arról futás közben. Annak idején nagyon sokat tanultam én is a tapasztaltabb futóktól, úgyhogy szívesen válaszolok én is mindenkinek. 


Belus Tamás beszámolóját az alábbi linken olvashatják:

https://kmkovek.blog.hu/2019/06/17/ultra-trail_hungary_-

Ezúton is gratulálunk Tamásnak, ehhez a fantasztikus eredményhez!

Ha ön is szeretne a közösségünk aktív tagja lenni csatlakozzon a közösségi futásainkhoz, ha pedig többet szeretne magából kihozni, akkor jöjjön és vegyen részt a hivatalos edzéseinken!

Bízza ránk egészségét!

 

Valu Tibor

Mozaik Med Team futóedző Nyíregyháza


Megosztás

Legutóbbi bejegyzéseink